Bratislava 9-16

Žilina 9-16

Horúčavy v nasledujúcich rokoch nepoľavia

Máme za sebou najteplejšie leto. A bude horšie.

Meteorológovia a vedci sa zhodujú, že minimálne do roku 2050 bude teplota na Slovensku aj vo svete stúpať. Čakajú nás letá s teplotou siahajúcou k 50 stupňom?

Teplota na Slovensku prekonala 37 stupňov Celsia, padlo niekoľko rekordov. Na Slovensku padli teplotné maximá na desiatkach staníc. Teploty sa dostali na 39 stupňov, absolútny rekord pre jún bol prekonaný. Takto zneli titulky väčšiny novín počas tohto leta. V nasledujúcich rokoch by sa navyše podľa vedcov mali teploty nielen v Slovenskej republike zvyšovať.

Zem sa otepľuje, to je dnes už nepopierateľný fakt. Slovenská republika sa podľa vedcov otepľuje dokonca rýchlejšie ako väčšina ostatných štátov. Slovensko sa za sledované obdobie oteplilo o dva stupne, svet sa celkovo oteplil o 1,2 stupňa. Náš štát sa teda otepľuje zhruba dvakrát rýchlejšie ako svet.

Tohtoročný júl bol podľa amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru najteplejším mesiacom v histórii meraní. Priemerná teplota bola tento rok 15,7 stupňa. Jedná sa tak vraj o doteraz najvyššiu zaznamenanú teplotu v 142 ročnej histórii meraní.

V posledných rokoch tiež dochádza k zvyšovaniu priemerného počtu dní s vysokými teplotami a k znižovaniu tých s nízkymi teplotami. Priemerný počet letných dní v priebehu roku na celom území Slovenska sa oproti štandardnému obdobiu zvýšil o 13, tropických dní potom o šesť. Naopak došlo k poklesu priemerného počtu mrazových (o osem) a ľadových (o tri) dní.

Od osemdesiatych rokov sa nárast teploty nezastavil

Najdlhšie fungujúcou stanicou v Slovenskej republike je meteorologická stanica v Hurbanove. Z priebehu priemerných ročných teplôt vzduchu nameraných v Hurbanove je zrejmé, že koniec 18. storočia bol spojený s nárastom teploty, ktorý bol v polovici 19. storočia vystriedaný poklesom. Od druhej polovice 19. storočia sa teplota postupne zvyšuje, v polovici 20. storočia nárast spomalil, ale od počiatku osemdesiatych rokov minulého storočia začala teplota výrazne stúpať.

Ako vypadá naša budúcnosť?

Na medzinárodnom stretnutí OSN pre zmenu klímy zaznela predpoveď, že už v roku 2030 budú priemerné teploty o 1,5 stupňa vyššie, ako sú v súčasnej chvíli. Klimatológovia už pripravili predpoveď aj pre Slovensko v roku 2050.

Podľa optimistického výhľadu sa naše podnebie zmení z mierneho s teplými letami na mierne s horúcimi letami. Prakticky ako by sme sa posunuli o stovky kilometrov na juh. Priemerná teplota v Bratislave bude vyššia ako v dnešnom chorvátskom Záhrebe. Krajina ale nebude vypadať ako v prímorských krajinách – nemáme more. Najviac sa novej klíme v Bratislave priblíži Tbilisi v Gruzínsku.

A ako bude vypadať počasie? Rekord v rámci Slovenskej republiky aktuálne drží mesto Hurbanovo – 40,3 °C. Leto bude teplejšie o sedem stupňov, v roku 2050 by teda nový rekord v nameranej teplote mal dosahovať 47 °C. Bude viac tropických dní a zdvojnásobí sa aj počet tropických nocí.